BIBLIOGRAFIA RECENTA AFLATA LA DISPOZITIA STUDENTILOR, IN LIMBA ROMANA

Rotariu, Traian, Badescu Gabriel, Culic, Irina, Mezei, Elemer si Muresan, Cornelia (1999). Metode statistice aplicate în stiintele sociale. Iasi: Editura Polirom.

Textul combina bine metodele recente de analiza statistica cu aplicatiile practice realizate cu ajutorul SPSS. Multe din prezentarile oferite în carte sunt sustinute de baze de date ce pot fi gasite pe Internet si copiate la adresa http://www.polito.ubbcluj.ro/resources/statistica ( pagina aflata momentan in constructie). Este o carte ce trebuie studiata mai ales de studentii de la sociologie si stiinte politice, fiind cel mai bun manual existent de statistica sociala în literatura de limba româna. Pentru cursul introductiv de statistica merita a fi parcurse capitolele 1-7.

Pitariu, Horia D., Albu, Monica (1997). Psihologia personalului: I. Masurarea si interpretarea diferentelor individuale. Cluj Napoca: Editura Presa Universitara Clujeana.

Lucrarea contine o buna introducere a conceptelor fundamentale în masurarea psihologica prezentând aspecte precum scale de masurare, analiza de itemi, sau fidelitatea si validitatea testelor psihologice.

Radu, Ioan, Miclea, Mircea, Albu, Monica, Nemes, Sofia, Moldovan, Olga, Szamoskozi, Stefan (1993). Metodologie psihologica si analiza datelor. Cluj Napoca: Editura Sincron.

Este o carte de referinta pentru studentii la psihologie si psihopedagogie speciala. Totusi, nivelul prea matematizat de tratare a unor capitole face din aceasta carte un instrument de lucru mai putin util pentru studentii dornici sa clarifice diverse aspecte ale statisticii. Capitolele 3,4,5,9,11 si 14 sunt totusi bine tratate si utile pentru studiul individual.

Clocotici, Valentin, Stan, Aurel (2000). Statistica aplicata în psihologie. Iasi: Editura Polirom.

Cartea este gîndita ca un text introductiv în statistica. Punctul forte al lucrarii este dat de numarul mare de tehnici statistice oferite. Dezavantajul cartii consta în "densitatea si matematizarea" informatiilor prezentate, fapt ce îngreuneaza întelegerea conceptelor statistice de catre studentii lipsiti de abilitati matematice.

Marginean, Ioan (2000). Proiectarea cercetarii sociologice. Iasi: Editura Polirom.

Cartea prezinta cîteva aspecte de interes pentru studentii de la sociologie. În acest sens se remarca capitolele destinate esantionarii, problematicii masurarii în sociologie, precum si cel destinat analizei si operationalizarii conceptelor.

Lungu, Ovidiu (2001). Ghid introductiv pentru SPSS 10.0. Iasi: Seria Psihologie Experimentala si Aplicata.

Acest ghid ofera primul manual SPSS de tip "how to do" destinat celor care doresc sa învete SPSS-ul, cel mai raspândit program de statistica pe calculator.. Lucrarea trateaza într-un mod destins problematica statisticii bivariate: descriptiva si inferentiala.

Hohn, Mihai (2000). Elemente statistice în analiza fenomenelor psihice. Arad: Editura "Viata Aradeana".

Lucrarea îsi propune sa familiarizeze studentii în psihologie, sociologie, asistenta sociala si pedagogie cu utilizarea metodelor statistice. Cartea tine seama de pregatirea în general umanista a studentilor de la aceste sectii, motiv pentru care s-a renuntat la prezentarea detaliata a aparatului matematic.

Sava, Florin (2000). Caiet de seminar pentru statistica sociala. Timisoara: Tipografia Universitatii de Vest din Timisoara.

Versiunea tiparita a site-ului de fata se doreste a fi un îndrumar statistic pentru toti studentii din domeniul stiintelor sociale. Tehnicile statistice sunt prezentate clar si sunt însotite de probleme oferite spre rezolvare pentru fiecare metoda discutata.

I. TEHNICI STATISTICE: Statistica descriptiva, Studiul corelational, Metode de comparatie, Tabele, Formule si raspunsuri la intrebari, Bibliografie recomandata
II. APLICATII STATISTICE: Baze de date - Exemple
III. TESTE
IV. LINK-URI RECOMANDATE

PAGINA DE START
afsava@socio.uvt.ro